Délkelet-Ázsia

Saturday, February 25, 2006

Malájzia - Melaka

A múlt héten szombat-vasárnap (feb.18-19) Malájziában, Melakában voltunk. Melaka az elmúlt századokban az egyik legnagyobb tengeri forgalmat bonyolító kikötő volt, maláj, arab, indiai, kínai, portugál, holland, brit kereskedők látogatták. Legfőképpen fűszer-, arany-, ezüst-, tea-, dohány-, parfüm- és ópiumkereskedelemmel foglalkoztak.

Egy kis történelem:
Melakát először a melakai szultán uralta. A várost a portugálok 1511-ben, majd tőlük a hollandok 1641-ben hódították meg. Az angolok először a napóleoni háborúk alatt foglalták el (nehogy a franciák kaparintsák meg). A holland-angol gyarmatcserének köszönhetően 1824-ben az angoloké lett Melaka (a hollandokat jávai gyarmatokkal kompenzálták). A második világháború alatt, 1942-ben a japánok szállták meg a várost, majd ismét az angolok. 1957 augusztus 31-én Melaka, más malájziai állammal együtt, elérte függetlenségét.

Első nap a következő helyeket néztük meg:


1, Vörös templom: mely 1753-ban épült, a holland építészet egy kiemelkedő emlékműve.

Ezután folytattuk az utunkat egy riksával, ami egy helyi biciklis közlekedési eszköz (persze leginkább túristáknak). Nagyon vicces, mert minden biciklire még rádiót is felszereltek, hogy útközben lehessen zenét hallgatni, valamint mindegyik bicikli virágokkal fel van díszítve, mindenképpen érdemes egyet kipróbálni.


2, Portugál erőd: 1512- ben épült, Alfonso de Albuquerque épittette. A holland támadások idején sok kár érte az építményt. A britek, akik a napóleoni háborúk idején megszállták Melakát, le akarták rombolni az erődöt. 1808-ban Sir Stamford Raffles-nek (Szingapúr alapitójának) köszönhetően az erőd egy részét sikerült megmenteni.

3, St Paul templom: 1521-ben épült, egy portugál kapitány építtette. A templom állandó látogatója St Francis Xavier volt, akit halála után ide temettek el, majd 9 hónap után átszállították Indiába, Goába. St. Francis Xavier emlékére egy márvány szobrot is készíttettek ami a templom előtt áll.

4, Maritime Múzeum: ez egy portugál hajó rekonstrukciója, mely elsüllyed valahol a melakai part közelében amikor kincseket szállított Malálziából Európa felé. A hajót 2004- ben nyitották meg, ami véleményünk szerint Melaka egyik legkiemelkedőbb látványossága. A hajó belseje nagyon nagy, három szint van benne, ami teljesen úgy van kialakítva, mint amilyen eredetileg lehetett.


Ezután visszamentünk a szállodába egy kicsit, mert napközben legalább ugyanolyan meleg van, mint Szingapúrban, és ilyenkor elég fársztó kirándulni.

5, Esti városnézés: a szállodánk közvetlen közelében a Jonker streeten nagy "kirakodóvásár" volt. A helyiek mindenféle ennivalót és ajándéktárgyakat árultak, illetve különféle zenés fellépések voltak.


6, Cheng Hoon Teng Temple: másnap elmentünk és megnéztünk néhány templomot, melyek közül az egyik legismertebb itt látható jobbra a képen. Ez a legrégibb kinai templom Melakában, 1646-ban épült, az építőanyagokat Kínából szállították ide.

7, Baba Nyonya Heritage Múzeum: a Baba a Maláj-félszigeten letelepedett kinai férfit, a Nyonya pedig a nőt jelenti. Nagyon szép kézi készítésű képek, illetve dísztárgyak vannak kiállítva, valamint a régi kornak megfelelően vannak kialakítva a szobák (hálószoba, hall, konyha, stb.), melyekben különböző berendezési tárgyak vannak. Még több kép

Utazási tudnivalók:
  • Melaka Szingapúról 4-5 órányira van busszal (a határátkeléstől függően). A busz Szingapúrból a Lavender nevű metróállomásnál található buszállomástól indul, jegyár: 23 SGD oda-vissza / fő.
  • Melakában a Hotel Puri nevű szállodában szálltunk meg, mely az ottani Chinatown egyik legismertebb szállodája, de ennek ellenére nem a legdrágább szálloda : 110 RM -től kezdődnek a szobaárak ami kb 55 SGD-nek felel meg. A személyzet nagyon segitőkész, a szobánk tágas és nagyon tiszta volt a reggeli is finom volt. Legfőbb előnye, hogy a buszállomástól kb. 10 percre van taxival és a városközpontban helyezkedik el, szívesen ajánljuk mindenkinek aki Melakába tervezi akirándulását.
  • A többi utazási tudnivaló a korábbi malájziai bejegyzésünkben található meg


0 Comments:

Post a Comment

<< Home